בנובמבר 2019 התקיים בסניף פתח תקווה יום עיון בנושא "שיקום בן/בת זוג של נכה קשה".
המוטיבציה לקיים יום עיון בנושא זה נבעה מכך שישנה זכאות משמעותית לשיקום מקצועי עבור בני זוג של נכים קשים, ומימוש הזכות הזו נמוך ברמה הארצית לאורך השנים.
נראה היה שהיעדר מידע על כך הוא סיבה אחת, אבל גם יתכן שבן הזוג טרוד בטיפול היומיומי ולא פנוי להתחיל תהליך של שיקום. מה עוד שלשיקום המקצועי יש השפעות על בן הזוג ועל היחסים הזוגיים והמרקם המשפחתי.
ביום העיון השתתפו 75 עובדים משירותי הרווחה, בתי חולים, קופות חולים, בתי חולים שיקומיים, מרכזי שיקום, עובדים סוציאליים מצה"ל ועוד.
במהלך היום שמעו המשתתפים את הרצאתה של רותם כרמי, אשר בן זוגה חולה ב-als. רותם שיתפה בהתמודדות היומיומית של בת זוג לנכה קשה מאוד, וגידול הילדים בצל המחלה הקשה.
בהמשך, התקיימה הרצאה של פסיכולוגית שסיפקה כלים להתמודדות עם מחלת בן זוג, וכן ניתן מידע בנושא הזכאות לשיקום של בן זוג לנכה קשה.
בסיום היום, הובא סיפורו של משתקם אשר אשתו מתמודדת עם נכות קשה והוא נמצא כיום בתוכנית לימודים. מתוך סיפורו עלה הקושי של לשמור על שגרת חיים נורמטיבית ועל פרנסת המשפחה בתוך הקושי הגדול.
העיניים לא נשארו יבשות אל מול הסיפורים הקשים מלאי תעצומות הנפש.
כשאנחנו יושבים מול בן זוג של נכה קשה, אנחנו שומעים סיפורים מורכבים מאד. חלק מהעידוד בלהציע שיקום מקצועי לבן הזוג, קשור לאמונה שלנו בהיתכנותו של תהליך כזה במציאות החיים הכול כך מורכבת של המשפחה.
שמענו ביום העיון ממקורות ראשונים, שתהליך השיקום לא רק דורש כוח מבן הזוג אלא מעניק לו כוח. הכוח הזה נדרש להתמודדות עם נוכחותה של הנכות הקשה בתוך הבית על כל המשמעויות.
ענת הרפז -מנהלת תחום שיקום, סניף פתח תקוה