בהמשך לשורה של הטבות לאוכלוסיית הקשישים שנכנסה לתוקף בחודשים האחרונים אישרה היום ועדת השרים לענייני חקיקה את יזמת שר הרווחה, השר משה כחלון, לפיה אזרח שמלאו לו 80 שנה, יהיה זכאי להיבדק לצורך קביעת זכאות לגמלת סיעוד, ע"י רופא גריאטר ולא רק ע"י אחות בריאות הציבור, כפי שנהוג היום, זאת לצורך קביעת זכאותו לגמלת סיעוד.
השינוי שאושר היום יאפשר למספר גדול מאוד של קשישים להיבדק לצורך זכאותם, במסגרת קופת החולים בה הם חברים. הפיילוט ייערך כהוראת שעה באזורים מסוימים, שאותם יקבע השר בתקנות.
היזמה שאושרה היום, היא חלק מרפורמה כוללת שהמוטיב המרכזי בה הוא ערך כבוד האדם, כפי שהנחה השר כחלון עם כניסתו לתפקיד. בשבועות הקרובים יקודם שינוי נוסף למען הקשישים לפיו יוכפל מענק החימום אותו מקבל קשיש הזכאי להשלמת הכנסה, ושגר ביישוב המוגדר בתקנות כיישוב קר במיוחד. סכום המענק יעמוד על 510 ₪ במקום 255 ₪.
כמו כן, בכוונת השר כחלון לאפשר לאלה מהקשישים, מקבלי קצבת זקנה בתוספת השלמת הכנסה, להמשיך ולקבל את ההטבות וההנחות הנלוות, למרות העובדה שלעתים, עקב, עדכון ועלייה בסכום קצבת הזקנה, אפילו בשקלים בודדים, הם חדלים מלהיות זכאים לתוספת השלמת הכנסה. הקשישים ימשיכו לקבל את ההנחות בארנונה, בקופות חולים, בתחבורה ציבורית, בחשמל וכד' כפי שקיבלו קודם לכן.
התקנות והנהלים של הרפורמה שכבר נכנסו לתוקף הם:
- כיום, בניגוד לעבר, הונחו מעריכות התלות (אחיות) במקרים מסוימים, לא לבקש מהנבדק הדגמה של פעולות היום יום. במצב בו ניתן לקבוע זכאות ללא מבחן תלות, המעריכה תקבע זאת על סמך תצפית בלבד. צעד זה בא לשמור על כבודם של נבדקים במצב סיעודי קשה, שיכולתם לבצע את הנחיות האחות אינה אפשרית.
- שיפור נוסף שהופעל לאחרונה הינו חיוב נוכחות של מתורגמן או אדם נוסף בזמן בדיקת זקן עם נטייה לדמנציה.
- שר הרווחה יזם גם את הפעלת "המסלול המהיר", בו ניתן לאשר זכאות לקצבת סיעוד ע"י עיון במסמכים בלבד, ללא צורך בהגעה לבדיקה. במסגרת המסלול המהיר, זקנים סיעודיים במצב קשה יקבלו את קצבת הסיעוד, ללא צורך בבדיקה, אלא על סמך מסמכים רפואיים וללא ביקור בית.
- בנוסף, קשישים עיוורים בני 85 ומעלה, שהם גם בודדים, יזכו לתוספת של ניקוד בהערכת התלות שמתבצעת להם.
- הארכת התקופה הרטרואקטיבית לשלוש שנים במקום שנה, בה יוכל לקבל אדם קצבת זקנה, במידה ולא תבע אותה במועד.
שר הרווחה, משה כחלון אומר: "הפיילוט בחוק הסיעוד שיאפשר למי שמלאו 80 לבחור בבדיקה אצל רופא גריאטר, הוא חלק מרפורמה מקיפה, אותה אני מקדם במכלול התייחסות המדינה לאוכלוסיית הקשישים בכלל ולזקנים הסיעודיים בפרט. הצעת החוק שאושרה היום ושתופעל, כך נראה, בחודשים הקרובים, כמו גם השיפורים שהוכנסו בהתייחסות הביטוח הלאומי לזקן הסיעודי, הם חלק מהמחויבות שלנו לשמירת כבודם של הקשישים במדינה ולמיצוי זכויותיהם, תוך מתן זכות בחירה כיצד הם מעוניינים למצות את זכויותיהם".
מנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני, אומרת ש"צעדים אלה שנעשו יחד עם הגורמים המקצועיים במוסד, הם חלק מיישום מדיניות הביטוח הלאומי לשפר את השירות לאזרח, ולהביא למיצוי זכויות מלא בביטוח הלאומי".