פורסם הדוח האקטוארי התלת שנתי


תאריך פרסום: 09.02.2017
השבוע הגיש מנכ"ל הביטוח הלאומי פרופ' שלמה מור-יוסף את הדו"ח האקטוארי המלא של הביטוח הלאומי לשר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ח"כ חיים כץ.

לצפייה בדו"ח המלא, לחץ כאן

הדו"ח מציג תמונה מקיפה של המצב הפיננסי הקיים והצפוי בביטוח הלאומי שכולל תחזית על התשלומים והתקבולים של הביטוח הלאומי בעתיד הקרוב והרחוק. הדו"ח מתבסס על אוכלוסיית מדינת ישראל היום וכן על תחזית גידול האוכלוסייה, כולל התייחסות למגזרים שונים בעשרות השנים הבאות על פי ההנחות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

תוצאות הדו"ח מצביעות על בעיה במצב הפיננסי הצפוי של הביטוח הלאומי. החל משנת 2026 התשלומים שהביטוח הלאומי משלם לציבור צפויים להיות גבוהים מהתקבולים, והוא יאלץ להשתמש בקרן הרזרבה שלו למימון התשלומים. בשנת 2045 קרן הרזרבה תתרוקן לחלוטין והביטוח הלאומי לא יוכל לשלם את מלוא התחייבויותיו על פי החוק.

המסקנה העיקרית מהדו"ח היא שכבר עתה יש לנקוט בצעדים מתונים כדי לטפל בבעיה במצב הפיננסי הצפוי של הביטוח הלאומי, וזאת על ידי פעולות כגון הגדלת שיעורי דמי הביטוח, העלאת גיל הפרישה ואפשרויות אחרות. הדו"ח מציין שקיימת חשיבות רבה לכך ששינויי חקיקה של חוק הביטוח הלאומי בכנסת ישראל ילוו בבחינה אקטוארית של השלכותיהן על יציבותו הפיננסית של הביטוח הלאומי ועל יכולתו לממן ולשלם קצבאות לאורך זמן.

שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ח"כ חיים כץ אומר: "הביטוח הלאומי הוא אחד מעמודי התווך עליהם נשענת המדיניות החברתית בישראל. מחובתנו להבטיח שהביטוח הלאומי ימשיך לשרת את אזרחי ישראל גם בעתיד. המסקנות של הדו"ח מחייבות את ממשלת ישראל לפעול למען שיפור מצבו האקטוארי של הביטוח הלאומי כדי להבטיח את היכולת לשלם קצבאות לאורך זמן לאזרחי ישראל, בהם קשישים, נכים ומעוטי יכולת".

מנכ"ל הביטוח הלאומי, פרופ' שלמה מור יוסף ציין "בשנים האחרונות נקטנו בצעדים שונים להתמודדות עם אתגר של הזדקנות האוכלוסייה והמשמעות האקטוארית על הביטוח הלאומי, בעקבות הדו"ח האקטוארי הקודם. צעדים אלו סייעו בדחיית הגירעון האקטוארי בכמה שנים אך תמרור האזהרה למדינת ישראל עדיין ניצב. אני קורא לממשלה להעלות את הנושא לדיון ולהמשיך בצעדים המתונים לשיפור המצב היום כדי להימנע בעתיד מצעדים דרסטיים שעשויים לפגוע ברמת הקצבאות למבוטחים.