במסמך מוצגים נתונים מוקדמים על התפתחות ממדי העוני במחצית הראשונה של 2010על בסיס נתוני סקר ההכנסות שמתייחס לשנה המסתיימת באמצע 2010. נעשה כאן ניסיון לחלץ את התפתחות מגמת ממדי העוני במחצית הראשונה של 2010 ממידע חדש, שהתווסף מאז פרסום דוח העוני האחרון, שכידוע התייחס לנתוני 2009.
כדי לחלץ מידע זה ערכנו לראשונה ניתוח חצי שנתי של סקר ההכנסות, פעם לפי הסקר השנתי הרגיל ופעם לפי הסקר המוקדם שמתקבל באמצע השנה. הניתוח מגלה כי לצמיחה הכלכלית הייתה השפעה לצמצום העוני ואילו המיתון שבא אחרי תקופת הצמיחה החזיר את תחולת העוני לרמה דומה לזו שהייתה לפני תקופת הצמיחה, באמצע 2005. הנתונים החצי שנתיים מלמדים שתחולת העוני הכללית התייצבה במחצית השנייה של 2009 ברמה גבוהה. במחצית הראשונה של 2010 ניתן לזהות ניצנים להיפוך המגמה. ממצאים אלה מתבטאים בצורה חדה יותר בשיעור השינוי של תחולת העוני: התחולה גדלה במחצית הראשונה של 2009 ב-1.5 נקודות אחוז – גידול מהיר יחסית. במחצית השנייה קצב הגידול ירד ל-0.9 נקודות אחוז ואילו במחצית הראשונה של 2010 תחולת העוני החלה לרדת, אם כי בשיעור קטן, 0.2- נקודות אחוז.
המשך התייצבות שיעור האבטלה ברמה נמוכה יחסית כפי שקרה במהלך המחצית השנייה של 2010 מגדילה את הסיכוי להמשך ירידה בתחולת העוני גם במחצית השנייה של 2010. השחיקה הריאלית בשכר המינימום בשנתיים האחרונות עשויה למתן שיפור זה.
בחומרת העוני, המבטאת את פער ההכנסות של משקי הבית מקו העוני, תוך מתן משקל גדול יותר ככל שפער ההכנסות גדול יותר, לא חל שיפור ואף ניתן לזהות עליה מסוימת. עליה גדולה ומתמשכת ניתן למצוא בקרב משפחות חד הוריות.