תעסוקה ושכר בישראל באוכלוסיות נבחרות, מידע מינהלי מ-2001 עד 2011

מחבר :
דניאל גוטליב, אסתר טולידנו
מועד פרסום :
06/2014
הורדה תעסוקה ושכר בישראל באוכלוסיות נבחרות, מידע מינהלי מ-2001 עד 2011 (pdf)

 

האוכלוסייה בישראל היא רב-גונית. אנו מנתחים את התפתחות התעסוקה והשכר על רקע מידע הטרוגני זה מבחינת לאום, דת, דתיות ומידע דמוגרפי, הכל לפי נתונים מינהליים. הניתוח כולל את התפתחות התעסוקה והשכר.

בעבודה זו בדקנו התפתחויות בתחומי התעסוקה והשכר:

בשיעורי תעסוקה קיימים עדיין פערים ניכרים; עם זאת מאז תחילת שנות ה-2000 ובפרט מאז 2004 יש דינמיקה רבה בהצטרפות לתעסוקה של קבוצות אוכלוסייה בעלות שיעורי תעסוקה נמוכים יחסית, כגון גברים חרדים, יהודים ממוצא אתיופי ונשים ערביות:

  • בקרב האוכלוסייה ממוצא אתיופי תהליך ההתכנסות לשיעורי תעסוקה גבוהים כבר פחות או יותר הסתיים בשני המינים וזאת ברוב קבוצות הגיל.
  • בהקשר למשפחות עם ילדים רואים גידול ניכר של כניסה לתעסוקה. התופעה ניכרת הן אצל אבות והן אצל אמהות וזאת גם במשפחות גדולות מאוד. קצב הגידול בשיעורי התעסוקה ניכר בקרב הורים חרדים אם כי שיעור התעסוקה עדיין יחסית נמוך.
  • בקרב ערביות שיעור התעסוקה עדיין נמוך אך השיעור גדל במהירות על פני העשור האחרון.
  • שיעורי התעסוקה של גברים חרדים עדיין רחוקים מאלה של יתר קבוצות האוכלוסייה אך הם עולים במהירות בתקופה הנסקרת. קיימים הבדלים ניכרים לפי קבוצות הגיל: שיעור הגידול בקרב בני 35 עד 50 כבר נושק ל-50%. עד גיל 35 קצב הגידול בשיעורי התעסוקה גם כן גבוה והוא עלה מאז תחילת שנות ה-2000 בכ-25%.

    למרות העלייה בשיעורי התעסוקה אצל גברים חרדים ונשים ערביות, השכר נמוך ואינו משתפר.