מרכז ייעוץ וטיפול לאוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים נפגעי אלימות או פוגעים ובני משפחותיהם
(מס' 153)

סוג פרסום:
מחבר :
ד"ר חגית הכהן וולף, תחיה בן דוד-ויטמן
מועד פרסום :
06/2013
הורדה מרכז ייעוץ וטיפול לאוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים נפגעי אלימות או פוגעים ובני משפחותיהם (pdf)

 דוח מסכם של המפעל המיוחד – מרכז ייעוץ וטיפול לאוכלוסייה עם צרכים מיוחדים נפגעי אלימות או פוגעים ובני משפחותיהם.

לפני כעשר שנים החלה לפעול ביוזמת ג'וינט-אשלים ועדה בין-משרדית שעסקה במיפוי שירותים בתחום הפגיעה והאלימות כלפי אנשים עם צרכים מיוחדים. בוועדה השתתפו גם נציגים של משרדי ממשלה – משרד החינוך, משרד הבריאות ומשרד הרווחה והשירותים החברתיים – ועיריית ירושלים. הוועדה המליצה לפתח שירותים בקהילה לאוכלוסייה עם צרכים מיוחדים ובני משפחותיהם, שנפגעו מאלימות לסוגיה – פיזית, מינית או הזנחה והתעללות רגשית.

ייחודו של המרכז שתוכנן התבטא בכמה אופנים: הוא מיועד לספק שירות לאוכלוסייה בעלת נכויות שונות, בגילאים שונים, לנפגעים ולפוגעים, ומועסקים בו אנשי המקצוע מתחומים שונים -עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ומטפלים פארא-רפואיים.

המרכז הוקם בשנת 2007 בירושלים והופעל על ידי עמותת שק"ל. להקמתו היו שותפים עמותת אשלים, משרד הרווחה והשירותים החברתיים, המוסד לביטוח לאומי ועיריית ירושלים. כשירות המיועד לאנשים עם מגוון נכויות התמודד המרכז עם עבודה משותפת מול שלושה אגפים במשרד הרווחה – השירות לטיפול באדם עם מוגבלות שכלית-התפתחותית, השירות לשיקום והשירות לטיפול באדם עם אוטיזם.

המרכז פעל כתוכנית ניסיונית בשנים 2007-2012 ולווה בהערכה מעצבת מראשיתו. ועדות ההיגוי והביצוע שליוו את הקמתו התמודדו עם סוגיות מקצועיות שונות במהלך כל תקופת הפיתוח, ובהן:

    • צורך לפתח מומחיות ייחודית הכוללת ידע וניסיון בנכויות ובטיפול באלימות ופגיעה.
    • צורך לכלול שירותים נלווים לשירותי הליבה במרכז, כגון טיפול בתפקוד מיני וחינוך מיני חברתי, וטיפול בפוגעים נוסף על טיפול בנפגעים.
    • צורך לפתח ולהתאים מודל עבודה ייחודי לטיפול באוכלוסייה בעלת נכויות שונות, בהתאם לדרישות משרד הרווחה, שאף הן עברו שינוי וסטנדרטיזציה במהלך ההפעלה, כולל הגדרת משך הטיפול והצלחתו.
    • צורך בהתערבויות מקצועיות מגוונות כדי לספק מענה ייחודי המותאם לאוכלוסיית היעד, כולל שימוש בתקשורת חלופית, טיפול פרטני וקבוצתי, עבודה עם צוותים מקצועיים מתחום החינוך, השיקום והדיור, עבודה עם בני משפחה ועבודה בקהילה.