אנו שמחים להגיש לעיונכם דוח המסכם שתי תוכניות תעסוקה עבור נפגעות תקיפה מינית בראשון לציון ובחיפה במימון הקרן למפעלים מיוחדים של המוסד לביטוח לאומי.
שתי התוכניות הן פרי יוזמתם של המרכז לטיפול בנפגעות תקיפה מינית במינהל לשילוב חברתי בראשון לציון ושל מרכז הבין תחומי בני ציון בחיפה, בסיוע השירות לנערות וצעירות של משרד הרווחה והשירותים החברתיים. הניסיון המקצועי ותוצאות ההתערבות הביאו למסקנה שיש להתמקד בשיקום התעסוקתי של הנפגעות.
התוכניות פעלו במתכונת ניסיונית בין השנים 2009-2007 בו-זמנית ולוו בידי שני צוותי היגוי שהוקמו לצורך ההפעלה והמעקב.
הדוח מציג את אופן ההתארגנות, את מאפייני האוכלוסייה, את מרכיבי השיקום כולל קביעת מדדים להערכת תהליך העצמה, ואת שיתוף פעולה עם גורמים בקהילה. כמו כן מציג הדוח את מודל העבודה בכל מרכז הכולל הכנה, חיפוש אחר מקום תעסוקה/לימודים, השמה, מעקב ליווי ותמיכה, וסיום ופרידה.
ההתמקדות בתעסוקה לנפגעות תקיפה מינית הביא לשינוי משמעותי בקרב הצוותים המקצועיים במרכזים המטפלים בהן. הצוותים פיתחו תורת עבודה, הרחיבו את הידע המקצועי שלהם וזכו בהכרה מעמיתיהם בקהילה ומהמשרד הרווחה. בעקבות הניסוי הובהרו התנאים למוכנותן של נשים נפגעות תקיפה מינית להשתלב בתעסוקה.
במהלך הניסוי פותחו מענים בהתאם לצורכי הנפגעות, נוסחו נוהלי עבודה מתאימים, נבנתה מערכת תיעוד ומנגנון מעקב לצורך עבודה שוטפת והוגדרו תכנים הכרחיים בסדנת תעסוקה.
הסדנה תרמה למשתתפות הן במישור הקוגניטיבי-תעסוקתי-מעשי, הן במישור הרגשי והן במישור החברתי. המשתתפות הדגישו שסדנת התעסוקה וסדנת המעקב עזרו להן להתמודד עם סיטואציות במקום העבודה ובחיים בכלל.
מתוך 71 הנשים שהשתתפו בתוכנית בחיפה (49 בשנה הראשונה ו-22 בשנה השנייה), 45 (63%) עובדות ושלוש מהן גם לומדות. מתוך 67 הנשים שהשתתפו בתוכנית בראשון לציון (26 בשנה הראשונה ו-41 בשנה שנייה) 57 נשים (85%) עובדות.
רוב הנשים פנו לתוכנית לצורך שדרוג התעסוקה או העצמה בתעסוקה ושימור מקום העבודה. מעבר להשתלבות בתעסוקה חשוב להתייחס לתהליך ההעצמה שהן עברו ולתוצריו, תהליך שהוא גם אמצעי וגם תוצאה.
באופן כללי התוכניות עודדו את המשתתפות לצאת מהמקום הפגוע לעבר תהליכיה הבראה, לקחת אחריות על חייהן ולפתח עצמאות. הן רכשו תובנות בתחום הקוגניטיבי וכלים מעשיים בתחום התעסוקה, והן חוו העצמה רגשית וחברתית שבאה לידי ביטוי בהתנהגותן בתעסוקה. במישור התעסוקה תרמו התוכניות בכך שנשים מצאו כיוון תעסוקה וקיבלו כלים להתמודדות עם עמיתים ועם הממונים.
אנו מקווים שמרכזים נוספים בארץ המטפלים בנפגעות תקיפה מינית ירכשו את הכלים הנחוצים לסייע לנפגעות ושיוקצו משאבים לקידום התעסוקה של אוכלוסיית הנפגעות. כך אנו מקווים שנשים נפגעות היכולות להשתקם יזכו לשיקום בתחומים הקוגניטיבי, הרגשי, החברתי, ההתנהגותי והתעסוקתי, ושהן יתמידו בטיפול ויצליחו להתמודד עם הסימפטומים הפוסט טראומטיים גם בהקשר של תעסוקה כדי להשתלב בה בהצלחה.