תוכנית "צופי צמי"ד" עסקה בשילוב חניכים עם צרכים מיוחדים בתנועת הנוער של הצופים העבריים בישראל. לתוכנית היו שתי מטרות: האחת, לספק הזדמנות לילדים ובני נוער עם מוגבלות לממש את זכותם לפעילות פנאי המשלבת הנאה עם חינוך לערכים צופיים, והמטרה האחרת היא להעניק חינוך ערכי לכלל חניכי הצופים וללמד אותם לקבל אנשים עם מוגבלות כשווים בחברה, תוך יצירת הזדמנויות למפגשים נורמטיביים בין שתי האוכלוסיות.
התוכנית אושרה במוסד לביטוח לאומי ופעלה בסיוע הקרן למפעלים מיוחדים בין השנים 2005 - 2007, כחלק ממדיניות הקרן בשנים האחרונות לתמוך בתוכניות העוסקות בנורמליזציה של אוכלוסייה עם מוגבלויות ולפתח שירותים מותאמים לקבוצות גיל שונות.
תנועת הצופים היא תנועת הנוער הראשונה בישראל ששילבה חניכים עם צרכים מיוחדים. השילוב נבנה בתחילה כיוזמות מקומיות של שבטים בתנועה. הפנייה למוסד לביטוח לאומי היתה חלק מתהליך של הפיכת התוכנית לארצית, ממוסדת ומקצועית. במסגרת התוכנית שולבו יותר מאלף ילדים עם צרכים מיוחדים בני 21-10, מרביתם כקבוצות בתוך השבט וחלקם כיחידים בגדודים (קבוצות) רגילים. שילוב חניכים אלה נעשה על פי עקרונות מקצועיים תוך ליווי והדרכה של אנשי מקצוע ותוך הכשרה מתאימה של המדריכים.
מלווי צמי"ד בהנהגות ברחבי הארץ היו משאב עיקרי ליישום התוכנית בעזרת המדריכים הצעירים, שראו בתוכנית אתגר ושליחות חינוכית.
כדי להפעיל את התוכנית המורכבת היה צורך להתאים את מודל השילוב לתפקוד החניכים בהתאם ללקויותיהם וליכולת ההשתלבות שלהם בקבוצה או בשבט. המפעילים השכילו לפתח תורה מקצועית הכוללת תוכנית הכשרה, הדרכה שוטפת וליווי של הצוותים המקצועיים ושל המדריכים. כל אלה, בשילוב חשיפתם של החניכים לחניכים עם המוגבלויות השפיעו רבות על הצלחת התוכנית.