בתאריך 22/10/23, התכנסה ועדת העבודה והרווחה לדיון על ההסכם בין הביטוח הלאומי למשרד האוצר על פי סעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי – בו ניתן לקצר הליך חקיקה ולהעניק זכויות באופן מיידי.
בהכנת ההסכם השתתפו: ביטוח לאומי, משרד הביטחון, משרד האוצר, משרד העבודה ומשרד המשפטים.
הכרה זו, הייתה הכרחית כיוון שלא היה מענה חוקי למתן סיוע למשפחות חטופים, והאסון יצר מקרים שמדינת ישראל לא הכירה ולא טיפלה בהם בעבר.
הזכויות שיינתנו לבני המשפחה יהיו דומות לזכויות שמקבלים משפחות שכולות - כיוון שזוהי המעטפת הכוללת והרחבה ביותר ונותנת מענה הן למשפחה הגרעינית (בן זוג וילדים) וכן להורים.
משרד הביטחון, שיחד עם הביטוח הלאומי הוביל את גיבוש ההסכם – יעניק זכויות מקבלות ודומות למשפחות השבויים והנעדרים מקרב כוחות הביטחון וזאת במסגרת החלטת ממשלה שהתקבלה אמש. מעטפת תמיכה רגשית וכלכלית תינתן למשפחות באמצעות אגף המשפחות במשרד הביטחון. בעקבות החלטת הממשלה ייחלו גורמי המקצוע במשרד הביטחון להיכנס לבתי המשפחות ולהעניק להן סיוע באופן מידי לסייע.
מעטפת הזכויות שצפויה להינתן לאחר אישור הוועדה היא, בין היתר:
- מקדמה ראשונית שתינתן ביומיים הקרובים בסך 10,000 ₪.
- זכאות לקצבה חודשית שבין 7,000 ל-11,000 אלפי ש"ח (על פי הרכב משפחתי).
- מענקים בגין 'צרכים מיוחדים' כגון:
- צרכי ניידות (השכרת רכב, החזר הוצאות נסיעה, מוניות וכיוב')
- מימון פתרונות דיור (שכ"ד, בתי מלון בהתאם למצב ועוד)
- סיוע בטיפולים רפואיים – לרבות טיפולים שאינם נמצאים בסל התרופות (מימון תרופות, התייעצות רפואית, מכשירי עזר רפואיים)
- סיוע נפשי הכולל מימון טיפולים פסיכולוגיים, רפואה אלטרנטיבית, קבוצות תמיכה ועוד.
בנוסף, תכלול המעטפת מימון צרכים ייחודיים כגון: מימון שמרטף/ית, סיוע במשק הבית, סיוע במימון הוצאות הנובעות מהמצב שנכפה על המשפחות.
במקרים שבהם החוק שיובא היום לוועדה, לא ייתן לצרכים המיוחדים עקב האירוע והמצב החריג, סוכם בין הביטוח הלאומי למשרד הביטחון על העברת המקרים הללו לוועדת חריגים (ועדת ל'). ועדה זו נוצרה על מנת לתת מענים במקרים חריגים בהם החוק לא נותן מענה ובדגש על מקרים סוציו-אקונומיים קשים.
הביטוח הלאומי ומשרד הביטחון מייחל לחזרתם המהירה של החטופים ומיד עם חזרתם הם יטופלו כנפגעי איבה ונכי צה"ל. במקביל, על פי החלטת הממשלה שעברה אמש, על שר העבודה ושר הביטחון לקדם חקיקת קבע שתעגן בחקיקה ראשית את זכויותיהן של משפחות החטופים והנעדרים.
יש לציין, מרגע העברת ההסכם ולאחר מכן החקיקה – ניתן יהיה לתת מענה גם למשפחות החטופים עוד קודם ל-7/10/23.