התכנית "שכן טוב" נועדה לסייע למשפחות במודיעין עילית המתקשות במגוון תחומים של תפקוד יום-יומי, כגון תפקוד הורי (עד כדי הזנחה והתעללות נפשית ופיזית בילדים), ניהול משק הבית וניהול תקציב המשפחה וכן בקשר ובשיתוף הפעולה בין בני הזוג ובהשתלבות בקהילה. המשפחות האלה מאופיינות בקשיי תפקוד קלים עד בינוניים, אך אינן לוקות בהפרעות נפשיות קשות.
במודיעין עילית אובחנו כ-300 משפחות כמשפחות המתקשות בתפקוד היום-יומי. רוב המשפחות מנותקות ממשפחות המוצא שלהן – קצתן משפחות של חוזרים בתשובה וקצתן משפחות שהקשר עם המשפחה הגרעינית הוא רופף עקב המרחק הפיזי ביניהן ו/או הקשיים הרבים שבהם נתונות שתי המשפחות. התכנית נועדה לשבור את הבידוד שבו נמצאות משפחות אלה (משפחות מְגוּבּות) בסיוען של משפחות אומנות (משפחות מְגַבּות). בתכנית השתתפו 21 משפחות מגובות שנתמכו על ידי 21 משפחות מגבות.
לתכנית הוגדרו שתי מטרות-על:
-
שיפור התפקוד היום-יומי של המשפחות המגובות;
- צירוף המשפחות המגובות למעגל החברתי-קהילתי בתהליך שבו המשפחות מתקבלות לקהילה ומחזקות את קשריהן החברתיים ואת שייכותן לקהילה.
התכנית החלה בחודש נובמבר 2004 והסתיימה בחודש דצמבר 2008.
עיקר תהליך העבודה התרחש במפגשים בין האימהות לבין עצמן ובין האבות לבין עצמם. נקבע כי תדירות המפגשים תהיה פעמיים בשבוע למשך שעתיים, בשנה הראשונה, ופעם בשבוע למשך שלוש שעות בשנה השנייה. נוסף על כך, התקיימו סדנאות, ימי נופש והדרכות קבוצתיות. למשפחות המגבות ניתן ליווי מקצועי צמוד לעבודתן עם המשפחות המגובות.
בסיום התכנית היו אמורות המשפחות המגובות להגיע לרמת תפקוד משביעת רצון ללא תמיכה רבה מבחוץ.
ממצאי ההערכה מראים כי:
- מרבית המשפחות המגובות הפיקו תועלת מהקשר שלהן עם המשפחות המגבות בכל התחומים שצוינו לעיל.
- ניתן לחלק את 21 המשפחות שהשתתפו בתכנית לשלוש קבוצות, על פי מידת השיפור שחל בתפקודן בעקבות התכנית:
- 11 משפחות שהשתלבו כמשפחות נורמטיביות בקהילה, קצתן אף כמשפחות המתפקדות ברמה גבוהה.
- חמש משפחות שהתקדמו בעקבות התכנית, אך עדיין הן מתקשות בתפקודן וזקוקות לליווי.
- חמש משפחות שהתקשו מאוד בתפקודן, ולמעשה מסיבות שונות לא נתרמו מהתכנית. בארבע מהן, אחד מבני הזוג לוקה בבעיות נפשיות.
- לרוב, עצם הקשר החברתי בין המשפחות משפר את איכות החיים של בני המשפחה המגובה.
- המשפחות המגבות סייעו בעצה, בעידוד, במתן דוגמה אישית ובגישור עם גורמים בקהילה. עם זאת, המשפחות המגובות הפיקו תועלת גם מסיוען של המשפחות המגבות בעבודות בבית, בטיפול בילדים ובהתמודדות מול הרשויות.
- כל התחומים שצוינו לעיל (תפקוד האם ותפקוד האב, יחסי בני הזוג, הטיפול בילדים וכו') שלובים זה בזה, ושיפור באחד מהם השפיע על התחומים האחרים.
- על פי דיווחי המשפחות המגבות והמשפחות המגובות הסדנאות הועילו מאוד.
- משפחות רבות לא הטמיעו לחלוטין את דפוסי ההתנהגות החדשים, ולעיתים הן התנהגו לפי הדפוסים הישנים.
- לעיתים קרובות פיתחו המשפחות המגובות (במיוחד האימהות) תלות במשפחות המגבות ולא הצליחו לתפקד באופן עצמאי.
- בכמה מקרים הייתה אי-התאמה בין המשפחות המגבות למשפחות המגובות שמקורה בעיקר בהבדלים באורח חייהן או בזרם הדתי שהן משתייכות אליו.