תכנית קש"ת – קידום, שיתוף ותקשורת, קורס להכשרת בני משפחה של אנשים המתמודדים עם פגיעות נפשיות
(מס' 130)

סוג פרסום:
מחבר :
ד"ר רון שור
מועד פרסום :
01/2009
הורדה תכנית קשת – קידום, שיתוף ותקשורת, קורס להכשרת בני משפחה של אנשים המתמודדים עם פגיעות נפשיות (pdf)

מוגש לעיונכם דוח הערכה המסכם את תוכנית קש"ת – קידום, שיתוף ותקשורת, להכשרת בני משפחה של אנשים נפגעי נפש.

התוכנית פעלה בסיוע המוסד לביטוח לאומי ושירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות בשנים 2005 – 2007 באמצעות מכון מגיד, של האוניברסיטה העברית בירושלים. המוסד לביטוח לאומי, באמצעות הקרן למפעלים מיוחדים, היה שותף לתוכנית זו כחלק ממיזם רחב יותר של הקרן, לסייע בהרחבת שירותי רווחה לנפגעי נפש, בני המשפחה והקהילה המקצועית.

במסגרת התוכנית השתתפו בני המשפחה בקורס של 15 מפגשים, בהנחיית אנשי מקצועי,  המבוסס על שיטת ההתערבות הקוגניטיבית-דינמית, ובו הוקנו ידע תאורטי ויישומי.  מטרת ההתערבות היתה לסייע לבני המשפחה בהתמודדות עם בעיות תקשורת, התנהגות ועמדות של בני משפחתם נפגעי הנפש. בסך הכל הקורס הועבר לשש קבוצות, בהן אחת מהם במגזר החרדי .

התוכנית פותחה וקודמה בידי ד"ר נעמי-הדס לידור אשר מילאה תפקידים אקדמיים ציבוריים ומגוונים בתחום בריאות הנפש. בתוכנית זו היא היתה היוזמת והאחראית על הריכוז האקדמי של התוכנית. רכזת התוכנית היתה גב' דורית רדליך. בתוכנית השתתפו גם בני משפחה כמנחים.

ממצאי המחקר שליווה את התוכנית מצביעים על כך שההשתתפות בקורס קש"ת שינתה באופן ניכר את תפיסת המשתתפים את אירועי החיים שעימם הם מתמודדים ושיפרה את יכולת ההתמודדות שלה עם אירועים אלה.

ברצוננו להביע את מלוא הערכתנו לאנשי המקצוע ולמפעילים במכון מגיד ולמשתתפים שהשתתפו בתוכנית חשובה זו:

תודה מיוחדת לוועדת ההיגוי שליוותה את התוכנית ולגב' כרמלה קורש-אבלגון, שייצגה במקצועיות רבה את הקרן בוועדה זו; תודה למר יחיאל שרשבסקי, ממונה שיקום במשרד הבריאות, שתמך בתוכנית מתוך ראייה הוליסטית וכוללת; תודה למשרד הבריאות, שיוסיף לממן ולפתח את התוכנית בתום התקופה הנסיונית; ותודה לעבודתו המקצועית והרגישה של ד"ר רון שור מהאוניברסיטה העברית, שהיה אחראי להערכה מחקרית והיה שותף מלא במהלך העבודה.

נדגיש ונציין, שדוח זה הוא השני בסדרה של דוחות המוקדשים להערכת תוכניות התערבות ושיקום לנפגעי נפש, שלהן מסייעת הקרן למפעלים מיוחדים. יתר הדוחות יעסקו גם הם במודלים נסיוניים של שיקום, התמודדות עם סטיגמה ועוד, ויפורסמו בשנים הקרובות.

אנו תקווה שמאמץ מקצועי ואקדמי מרוכז זה, המלווה פיתוח ועשייה עשירים בשטח, יתרום לפיתוח ולקידום התהליך אשר החל לפני כעשור עם החלת החוק לשיקום נכי נפש בקהילה.