תמצית
תוכנית מודל לפיקוח ומעקב על חוק ביטוח סיעוד הופעלה בסיוע כספי ומקצועי של המוסד לביטוח לאומי. מטרת הפרויקט הייתה להעלות את רמת מודעות הקשיש ובני משפחתו לזכויות להם הוא זכאי במסגרת חוק סיעוד וכן להבטיח שהזכאי אכן יקבל את השירות בדרך אופטימאלית, משמע: יקבל את היקף ומגוון השירותים שנקבעו עבורו בתוכנית הטיפול.
המעקב בוצע בידי מתנדבים אשר עברו קורס הכשרה שסיפק ידע רלוונטי לביצוע המעקב. התוכנית לוותה במחקר הערכה.
הפרויקט כלל מעקב והערכה על הטופס שקבע את רמת המעקב עצמה והערכת השפעותיה של התוכנית על הקשיש ועל בני משפחתו באמצעות ראיונות פנים אל פנים לפני תחילת הפרויקט ועם סיומו. כמו כן נערכה הערכה כוללת של התהליך הארגוני.
במחקר השתתפו 184 קשישים מתוכם 101 בקבוצת המחקר ו-83 בקבוצת הביקורת.
בנוגע למתנדבים, אם כי באופן כללי הביעו המתנדבים שביעות רצון גבוהה מקורס ההכשרה, רב המעקב לא בוצע על ידם. על כן יש לשקול להרחיב את תהליך ההכשרה לשם הבטחת דבקות במטרה והמשכיות במילוי המשימה.
בנוגע להשפעת התוכנית על הקשישים נמצא כי שביעות רצון רוב הקשישים מקבוצת המחקר הייתה גבוהה וכללה עלייה ברמת הידע של הקשישים בנוגע לזכויותיהם ולדרכי מימושן. כמו כן שביעות הרצון של בני המשפחה מקבוצת המחקר עלתה וכן רמת הידע שלהם עלתה באופן מובהק בכל הפריטים שנבדקו. יש לציין שתוכנית המעקב והפיקוח השפיעה בצורה חיובית על תפיסותיהם של בני המשפחה בנוגע ליכולתם להתמודד עם המצב הטיפולי. לגבי הערכת תהליך המעקב, מומלץ ללוות את הפרויקט בחומר עדכני כתוב המסביר את מהות המעקב ואופן ביצועו.
לסיכום, לאור ממצאי תוכנית הפיקוח והמעקב אחר חוק ביטוח סיעוד ולאור ממצאי מחקר ההערכה, ניתן להסיק שהתוכנית השיגה את יעדיה ויש צורך לפתח תוכניות נוספות לשם השגת יעדים מעין אלו בעתיד.