פורסם המכרז לשירותי סיעוד


תאריך פרסום: 17.06.2024

לאחר 5,000 שאלות שהגיעו מהציבור ונענו על ידי הביטוח הלאומי, פורסם המכרז לשירותי סיעוד הנותן דגש על שירות, בקרה, פריפריה והכנסת חברות חדשות לתחום.

היקף עלות המכרז: יותר מ־11 מיליארד ₪

הביטוח הלאומי פרסם לפני כשנתיים מכרז לנותני שירותים בתחום הסיעוד לאזרחים ותיקים סיעודיים בישראל. המכרז נותן מענה לצרכים שעלו לאורך השנים ולנושאים רבים נוספים, וביניהם: מתן מענה טיפולי לכלל הזכאים בדגש על הפריפריה, מגוון האוכלוסיות השונות, כמות המטפלים, גיוס מטפלים סיעודיים גברים שנכון להיום נמצאים בחסר, הכשרת המטפלות, פתיחת השוק לחברות סיעוד חדשות ועוד.

המכרז הקודם שעל פיו עובדים עד היום הוא משנת 2009 ובמשך השנים, בהתאמה למציאות המשתנה, נוצרו פערים רבים בין הצרכים שעלו ובין הצרכים הקיימים. כחלק מהפערים – חוסר היכולת להעניק תמרוצים, הטלת קנסות על שירות לקוי וכיו"ב. מכיוון שמדובר במכרז בעלות גבוהה שמוערכת כעת ביותר מ־11 מיליארד ₪ לשנה, במעורבות של חברות סיעוד, מטפלות סיעודיות וכיו"ב – מדובר באחד המכרזים הגדולים ביותר בשירות הציבורי.

כחלק בלתי נפרד מהמכרז תהיה בקרה על היקף השירות ואיכותו. הביטוח הלאומי יבצע בדיקות שוטפות עם המשפחות של הזכאים לצורך טיפול בכבוד יקיריהן ורמת מענה שירותי ולוגיסטי מחברות הסיעוד, כגון החלפת מטפלות במידת הצורך, מקצועיות, מיומנות, הענקת מלוא שעות הזכאות למטופל ועוד.

נוסף על כך, יבוצעו סקרים ובדיקות בקרב המטפלות בנוגע למסגרת העבודה שלהן, שביעות רצונן ואיכות המענה לקשיים שעולים במסגרת עבודתן. המכרז נותן דגש על נושא הכשרת המטפלות – מהרמה הבסיסית ועד למטפלים הסיעודיים הבכירים ביותר. ההכשרות למטפלות יפוקחו ויבוקרו על ידי הביטוח הלאומי.

במקביל, שר העבודה, יואב בן צור, מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי, צביקה כהן, והצוותים המקצועיים של הביטוח הלאומי ימשיכו לפעול ולנסות לקדם את נושא העלאת שכר העבודה של המטפלות וקביעת שכר דיפרנציאלי בהתאם להכשרה שלהן ולמצבו של זכאי הסיעוד.

המכרז לא יעמוד בפני עצמו, יתווספו לו שירותים נוספים לטובת זכאי הסיעוד, וביניהם: מערכת ניטור חכמה בבית הזכאי שנועדה לסייע בזמן אמת, הרחבת השירותים במרכזים רפואיים על ידי עובדות סוציאליות שיסייעו בהגשת תביעות, סיוע טלפוני בשפות שונות ועוד.

בניגוד למצב היום, יינתן משקל רב לחובת הענקת שירותי סיעוד לכל זכאי ולקיום מנגנון לבירור תלונות של זכאים או של בני משפחתם, וכן לתגמול הביטוח הלאומי לנותני שירותים מצטיינים.

כמו כן, למכרז צורף מחירון קנסות שמגיע לאלפי ואף עשרות אלפי שקלים בגין הפרת חוזה או בגין אי מתן שירות לקשיש סיעודי, לדוגמה:

  • סירוב הענקת שירות לזכאי – קנס של כ־3000 ₪.
  • אי מתן שירות בהתאם לתוכנית הטיפול – בגין כל חודש של הפרה – קנס של כ־1000 ₪.
  • אי ביצוע ביקור בקרה בתדירות הנדרשת – בגין כל יום עיכוב – קנס של כ־200 ₪.
  • דרישת תשלום בגין טיפול שלא ניתן – קנס של כ־500 ₪.
  • השפעה בלתי הוגנת על הזכאי – יכול להגיע לקנס של כ־20,000 ₪.
  • דיווח נוכחות שאינו תואם את המצב בפועל – בגין כל יום הפרה – קנס של כ־1000 ₪.

במקביל, אי שמירה על תנאי העבודה של המטפלות הסיעודיות יגרור גם כן קנסות:

  • אם לא ישולם גובה השכר הממוצע של המטפלות – סכום הקנס יהיה פי 10 מהסכום שלא שולם.
  • תשלום שכר נמוך משכר המינימום – בגין כל חודש הפרה – קנס של כ־3000 ₪.
  • אי תשלום בגין שעות נוספות, עבודה בסופ"ש ולילות – בגין כל הפרה – קנס של כ־3000 ₪.
  • אי הפקדה של תשלום או הפקדה לא מלאה או אי הפקדה במועד התשלום לקרן הפנסיה של העובד  – בגין כל חודש יוטל קנס של כ־3000 ₪.

שר העבודה, יואב בן צור: "מכרז הסיעוד החדש יביא בשורות חדשות לתחום הן בהיבט של הכשרות למטפלות הסיעודיות, הן בשמירה על הזכויות הסוציאליות של המטפלות ושל האזרחים הסיעודיים שהגיעו למצב סיעודי. היכולת להכניס חברות חדשות שיבטיחו טיפול הולם גם בפריפריה החברתית והגאוגרפית תבוא גם כן לידי ביטוי במכרז, כמו גם בשורות חברתיות נוספות. יש צורך מהותי בשינויים בתחום בהתאם למציאות המשתנה ולצרכים של האזרחים הוותיקים ושל בני משפחותיהם, המבקשים שיפור בשירות ובטיפול המגיעים להם בזכות מלאה, וכך יהיה".

צביקה כהן, מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי: "המכרז לנותני השירותים לאזרחים ותיקים שהגיעו למצב סיעודי הוא בין המורכבים ביותר במשק. יש פה מעורבות של גורמי חוץ, חברות, מטפלות סיעודיות, משפחות שדואגות ליקיריהן וכמובן, החשובים מכול – האזרחים הוותיקים. שנתיים עברו מאז שהמכרז פורסם והתקבלו יותר מ־5000 שאלות מכלל הגורמים, השבנו לכולן במסגרת תהליך מינהל תקין, וצריך לדעת ולהכיר שככל שיהיו עיכובים או גורמי אינטרס שינסו לעכב את המכרז – כך נמשיך לפעול על פי מכרז ישן שלא תואם את המציאות העכשווית ואת הצרכים, הן של הסיעודיים והן של המטפלות הסיעודיות שעושות עבודת קודש וצריך לוודא את זכויותיהן הסוציאליות".

כאמור, מדובר באחד המכרזים הגדולים ביותר במגזר הציבורי בישראל והיקפו מוערך ב־11 מיליארד ₪ כל שנה. אורכו יהיה לפרק זמן של שנתיים עם אופציית הארכה של עד 4 שנים נוספות.