הביטוח הלאומי הגדיר נהלים אחידים לקצבה לילדים עם לקות בשפה ודיבור


תאריך פרסום: 05.12.2022

הביטוח הלאומי הוציא חוזר לבדיקת זכאות לילדים עם לקות בשפה והדיבור ובו חידוד נהלים לקבלת הקצבה.

ילד המאובחן כבעל לקות שפה, אם הוא מתקשה ברכישתה עד כדי יצירת פער גדול מהצפוי לגילו למשל: היכולת לפרק מילה לצלילים קטנים, אוצר מילים מצומצם וקושי בלמידת מילים חדשות, קושי בהבנה בה אין יכולת להבין שאלות והוראות פשוטות, קשיי שליפה, רכישה איטית והופעה מאוחרת של אבני דרך בהתפתחות שפתית וכיו"ב, הוריו עשויים להיות זכאים לקצבה חודשית של יותר מ-1,500 החל מגיל 3.

במקרים רבים ילדים בעלי לקות שפה מתקשים לרכוש יכולת קריאה ויש המשייכים ללקות זו גם את לקויות הלמידה, דיסלקציה, ודיסגרפיה וכן בעיות מוטוריקה ותפקוד קוגניטיבי. הביטוח הלאומי הוציא חוזר ויצר טופס שקוף להורים ובו טבלה עם הנגשה של הפרמטרים לקבלת הקצבה כאשר הניקוד המזכה הוא 4 נקודות.

לפי הטבלה שכאמור, תהיה שקופה לציבור ולרופא כאחד. ילד שאינו מבין מסרים שפתיים המופנים אליו – מזכה ב- 4 נקודות, ילד שאינו מתבטא כלל במילים –זכאי ל-  4 נקודות וכן הלאה. הטבלה מחולקת לפי גילים והלקות בהתאם לגיל הילד.ה וקלינאי תקשורת ימלא אותה.

כפי שצוין, לטובת פישוט הליכים ההערכה התפקודית תתבצע על ידי קלינאי תקשורת (עד 3 חודשים מקבלת הבקשה לביטוח לאומי), מכתב עדכני מנוירולוג או התפתחות הילד, אבחון פסיכולוגי (אם נעשה) ודוח עדכני מהמסגרת החינוכית – אם המסמכים יצביעו על לקות באופן ברור הוועדה תתבצע על סמך מסמכים רפואיים בלבד והילד לא יוזמן כלל לוועדה רפואית.

הזכאות תינתן ל-3 שנים ואף ניתן לקבוע זכאות רטרואקטיבית עד שנה לפני הגשת התביעה.

ירונה שלום, מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי: "הביטוח הלאומי בוחן כל העת את האופציות והדרכים להקלה בבירוקרטיה וסיוע לזקוקים לו, ככל הניתן. הנוהל החדש יאפשר שקיפות מרבית להורים, לגורמים הרפואיים ושאיפה לאחידות בהחלטות הרופאים. כיידוע, רופאים קובעים את הלקות הרפואית, אך עובדי הביטוח הלאומי ומנהליו יהפכו כל אבן כדי להקל בהליך ולצמצם בירוקרטיה והבאת הנופך הסוציאלי והחברתי לבקשות מהציבור".