מינהל המחקר והתכנון של המוסד לביטוח לאומי מפרסם נתונים על קצבאות ותשלומים בשנת תשס"ט, שנה שהושפעה מהמשבר הכלכלי העולמי, שפגע גם בכלכלת מדינת ישראל.
מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, גב' אסתר דומיניסיני אומרת כי המדיניות של הביטוח הלאומי לחיזוק הביטחון הסוציאלי של אנשים שנפגעו מהמשבר בשוק העבודה היתה הולמת, ומתחילה להשפיע לטובה, כך החל בחודש יוני אנו רואים גידול של כ-2,500 זכאים חדשים לדמי אבטלה הממצים את זכאותם, עקב התיקון לחוק שנכנס לתוקף, ושמקצר את תקופת האכשרה. הנתונים מבטאים גידול בתשלומים של הביטוח הלאומי למבוטחים. גידול זה נובע גם מעדכון הקצבאות עפ"י המדד בחודש ינואר השנה, וכן מהעלאת קצבאות הזקנה והשאירים בעקבות חוק ההסדרים.
דמי אבטלה - בשנת תשס"ט (ספט' 2008 – ספט' 2009) קיבלו בממוצע חודשי כ-80 אלף תושבים דמי אבטלה, לעומת כ-60 אלף בחודש בשנת תשס"ח, זוהי עלייה של כ-37%. העלייה החדה נובעת מהגידול המהיר במספר המפוטרים החדשים בעקבות המשבר הכלכלי. סך התשלומים ששולמו לאזרחים מקבלי דמי האבטלה היה בשנת תשס"ט 2.3 מיליארד ₪, לעומת 1.87 מיליארד ₪ בשנת תשס"ח, עלייה של 22.5%.
הבטחת הכנסה - גם בנתוני מקבלי הבטחת הכנסה חל גידול קטן, וכבר בחודשים הראשונים של שנת תשס"ט נמצא ביטוי למשבר הכלכלי העולמי והמקומי בקרב מקבלי גמלת הבטחת הכנסה. מגמת הירידה שאפיינה את השנים האחרונות התהפכה, והחל מסוף הרבע הראשון של שנת תשס"ט, מספר המקבלים היה בעלייה מתמדת.
בסוף תשס"ח היה מספר מקבלי גמלת הבטחת הכנסה - 109,000, ואילו היום עומד מספר המקבלים על כ-113,600 אזרחים. עלייה של כ-4%. בשנת תשס"ט שילם המוסד 2.41 מיליארד ₪ למקבלי קצבת הבטחת הכנסה, לעומת 2.45 מיליארד ₪ בשנת תשס"ח.
נכות כללית - עלייה חלה גם במספר מקבלי קצבת נכות כללית. בשנת תשס"ט קיבלו בממוצע חודשי כ- 197,300 נכים קצבת נכות, לעומת 191,000 נכים בשנת תשס"ח. זוהי עלייה של 3.5%, זהו גידול נמוך יותר בהשוואה לשנה הקודמת.
בשנת תש"ע, יש לצפות להשפעת החוק בדבר שילוב של אנשים עם מוגבלות (חוק לרון), ובכך לשיפור מצבה הכלכלי של חלק ממקבלי קצבת הנכות. בשנת תשס"ט שולמו מביטוח נכות סך של 6.5 מיליארד ₪, לעומת 6.1 מיליארד ₪ בשנת תשס"ח, עלייה של כ- 6.2%.
זקנה ושאירים - התייצבות עם מגמה של ירידה חלה במספר הקשישים המקבלים קצבת זקנה ושאירים עם השלמת הכנסה 188,538 קשישים בממוצע חודשי קיבלו קצבאות זקנה ושאירים עם השלמת הכנסה בשנת תשס"ט, לעומת 189,960 קשישים בשנת תשס"ח. הירידה הקלה נובעת בעיקר מירידה במספר העולים בגילאי הזקנה הזכאים לגמלה, לעומת זאת מספרם של מקבלי הקצבה שאינם עולים חדשים גדל בשנת תשס"ט בשיעור של 2.7%.
בשנת תשס"ט שולמו 3.61 מיליארד ₪ בביטוח זקנה ושאירים לעומת 3.56 בשנת תשס"ח.