בחודש מאי נרשמה ירידה של 5% (1,061 תביעות) בתביעות החדשות לדמי אבטלה בהשוואה לחודש הקודם. על-פי נתוני מינהל המחקר והתכנון בביטוח הלאומי, בחודש מאי התקבלו בסניפי המוסד 18,600 תביעות חדשות לעומת 19,661 בחודש אפריל. עם זאת שיעור התביעות החדשות לאבטלה גדל ב- 60% יחסית לחודש מאי בשנה שעברה.
למרות ההתייצבות והירידה הקלה, המספר הכולל של מקבלי דמי אבטלה (תביעות חדשות ותביעות המשך) בחודש מאי גדל, והוא עומד על כ- 92 אלף לעומת 88.5 אלף בחודש אפריל. נתון זה מוסבר בכך שעקב המשבר בשוק העבודה, המובטלים ממשיכים להיות מחוסרי עבודה ולתבוע דמי אבטלה לתקופה ממושכת יותר.
"הנתונים החדשים לחודש מאי מלמדים על כך שיש ירידה קלה והתייצבות מסוימת במספר דורשי דמי אבטלה, אולם הרמה עדיין גבוהה", אומרת גב' אסתר דומיניסיני מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי. עוד מוסיפה גב' דומיניסיני ש"יש להמתין לנתוני תעסוקה ואינדיקטורים נוספים על מצב המשק, כדי לקבוע אם מדובר בשינוי מגמה".
נתונים אלה מפורסמים ימים מספר לאחר שהלמ"ס קבע את שיעור האבטלה הממוצע במשק ל –7.6%, שיעור שאיפשר הפעלת התכנית להקלה על המובטלים החל ב-1.6.09. במסגרת התכנית, זכאים מובטלים חדשים שצברו 9 חודשי עבודה מתוך 18 החודשים שקדמו לאבטלה, להגיש תביעה לדמי אבטלה, ולא רק אלה שצברו 12 חודשי עבודה, כפי שהיה עד היום. ההערכה היא שמהקלות אלו ייהנו כ-30,000 מובטלים בשנה.
שר הרווחה והשירותים החברתיים, ח"כ יצחק הרצוג אומר: "חשוב להבין שאנחנו בעיצומו של המשבר וטרם ידוע אם מדובר במגמה או בתופעה זמנית. הרחבנו השבוע את ההקלות למובטלים, וכשיעבור תקציב המדינה יינתן מענה נוסף למובטלים. הצעד הראשון בשורת הצעדים המתוכננים, הוא הארכת תקופת האבטלה ב- 30 ימים נוספים".